Het mediationtraject bestaat uit een aantal fasen. Het traject is echter geen proces waarbij die fasen in een bepaalde volgorde gevolgd dient te worden. Geen enkele situatie is namelijk hetzelfde. Als mediator ben ik transparant over mijn functie, werkwijze en het gehele traject. Er is altijd ruimte voor vragen en evaluatie. 

Voorfase
Jullie hebben samen besproken en besloten om het conflict op te lossen middels mediation. De eerste stap naar een oplossing is gezet. Jij of de andere partij neemt telefonisch contact op met mij. Indien ik een e-mail ontvang neem ik uiterlijk binnen drie werkdagen contact op met de verzender. Ik leg mijn werkwijze uit en wat mijn verwachtingen van jullie zijn. We spreken een locatie af. Voor de eerste bijeenkomst stuur ik alle partijen de gedragsregels van het MfN, de mediationovereenkomst, het MfN reglement en een uitleg over mediation. 

Eerste bijeenkomst
Na een korte voorstelronde licht ik de documenten toe die ik jullie heb toegestuurd. Als jullie nog vragen hebben betreffende het traject of mijn werkwijze zal ik deze beantwoorden. Hierna kan het traject beginnen en wil ik graag van jullie horen wat maakt dat jullie bij mij terecht zijn gekomen. Ik plan over het algemeen afspraken in van 2 uur. Uiteraard is ook dat te bespreken. 

Vervolg bijeenkomsten
Van tevoren is nooit helemaal duidelijk hoeveel bijeenkomsten er moeten plaatsvinden voor het conflict is opgelost. Dit wordt tijdens elke afspraak opnieuw besproken. De afspraken vinden, voor zover mogelijk, steeds plaats op de zelfde locatie. 

Onderhandelen
Er komt een moment dat alles is besproken en jullie er klaar voor zijn om oplossingen te bedenken. Jullie gaan samen aan de slag en ik begeleid jullie daarbij. Na afronding stel ik eventueel een eindovereenkomst op en geven we elkaar een hand. Jullie hebben samen de beste oplossing voor het conflict gekozen en kunnen weer verder.​